Wat is partneralimentatie?
Na een echtscheiding (of beëindiging van een geregistreerd partnerschap) dienen beide partners in de kosten van hun eigen levensonderhoud te voorzien. Heeft u of uw ex-partner na de scheiding niet genoeg inkomsten om deze kosten te dekken, dan heeft de ander de plicht (voor zover mogelijk) bij te dragen in deze kosten. Deze bijdrage heet partneralimentatie.


Partijen kunnen samen afspraken maken over de hoogte van de partneralimentatie. Bent u het niet met elkaar eens? Dan kunt u de rechtbank verzoeken om een bijdrage in uw kosten vast te stellen. Na de scheiding is de termijn van de te betalen partneralimentatie als volgt:

  • maximaal 12 jaar voor een huwelijk met kinderen;

  • maximaal 12 jaar voor een huwelijk zonder kinderen, indien het huwelijk minimaal 5 jaar geduurd;

  • een termijn die gelijk is aan de duur van het huwelijk, indien het huwelijk korter dan 5 jaar heeft geduurd en er geen kinderen zijn.

Na afloop van deze termijn stopt de verplichting om partneralimentatie te betalen automatisch. U hoeft hiervoor dus niet naar de rechtbank. Alleen in bijzondere situaties kan de rechter worden gevraagd om de termijn om alimentatie te betalen te verkorten.

 

Wijze van berekenen
De partneralimentatie wordt berekend volgen de tremanormen.
De tremanormen zijn normen / richtlijnen die zijn ontwikkeld door rechters en andere deskundigen, op basis waarvan rechters de alimentatie berekenen en vaststellen. Het doel van de tremanormen is het leveren van een bijdrage aan de voorspelbaarheid van een uitspraak over alimentatie.

Bij de berekening van partneralimentatie bestaan er twee ‘pijlers’ waar rekening mee gehouden moet worden. Enerzijds is er de behoefte van de onderhoudsgerechtigde. Welk bedrag heeft de onderhoudsgerechtigde nodig om op hetzelfde welstandsniveau als tijdens het huwelijk ná het huwelijk te leven? Anderzijds wordt er gekeken naar de draagkracht van de onderhoudsplichtige. Het is immers niet per definitie zo dat de onderhoudsplichtige voldoende financiële middelen heeft om in de behoefte van de onderhoudsgerechtigde te voorzien.

Bij de berekening van de behoefte en de draagkracht zijn alle feiten en omstandigheden van belang. De berekening van alimentatie is maatwerk, waarbij ook de ontwikkelingen in de huidige maatschappij een belangrijke rol spelen.

 

Wijziging of beëindiging van partneralimentatie
Er zijn meerdere situaties denkbaar, waarbij de partneralimentatie dient te worden herzien. Voor de rechter dient er sprake te zijn van een relevante wijziging van omstandigheden. Dit kan een wijziging zijn in de financiële situatie van u of uw ex-partner, bijvoorbeeld indien er een wijzing is van het inkomen of in de lasten. Het kan hierbij echter ook gaan om een wijziging in uw persoonlijke situatie. Hierbij kunt u denken aan de geboorte van een kind of wanneer u gaat samenwonen. Wees er dus alert op dat een wijziging in een situatie van invloed kan zijn op de te betalen of te ontvangen alimentatie.

Daarnaast kan de rechter de vastgestelde partneralimentatie wijzigen als er eerder is uitgegaan van verkeerde of onvolledige gegevens.

Een wijziging in de situatie van u of uw ex-partner kan in sommige gevallen ook betekenen dat de partneralimentatie komt te vervallen, bijvoorbeeld:

  • vanaf het moment dat uw ex-partner (meer) gaat werken en daarmee genoeg inkomen genereert om zijn/haar eigen kosten van levensonderhoud te betalen. Misschien betaalt u of ontvangt u dan onterecht partneralimentatie;

  • wanneer u zelf minder (moet) gaan werken of u uw baan verliest, waardoor het voor u financieel niet meer mogelijk is om partneralimentatie te betalen;

  • als uw ex-partner met zijn/haar nieuwe partner gaat samenwonen of trouwen. Indien de samenleving van uw ex-partner en de nieuwe partner als een duurzame samenleving kan worden aangemerkt doordat zij een gemeenschappelijke huishouding voeren en elkaar verzorgen, is dit een grond om de partneralimentatie definitief stop te zetten. Uw ex-partner kan dan ook voor de toekomst geen aanspraak meer maken op partneralimentatie.

Bij een procedure zal de rechter altijd kijken naar de meest actuele feiten en omstandigheden. Om die reden is het verstandig bij een wijziging in uw situatie zo spoedig mogelijk na te gaan of de door u te betalen of te ontvangen partneralimentatie nog wel aan de wettelijke maatstaven voldoet.

 

Partneralimentatie en bijstand
Indien een partner na de echtscheiding is aangewezen op een bijstandsuitkering, dan is voorzichtigheid geboden als er afspraken worden gemaakt over partneralimentatie. Bij toekenning van een bijstandsuitkering zal de gemeente doorgaans de uitkering geheel of gedeeltelijk proberen te verhalen op de ex-partner die partneralimentatie kan betalen. De onderlinge afspraak dat geen of te weinig alimentatie betaald wordt, terwijl de financiële ruimte wel aanwezig is om meer te betalen, is dan ook niet zonder risico’s.

 

Verplichte bijstand van een advocaat
Bij een procedure tot vaststelling of wijziging van de partneralimentatie bij de rechtbank is het verplicht om u door een advocaat te laten bijstaan. Onze advocaten staan dan ook voor u klaar om u te adviseren over uw situatie en over de haalbaarheid van een procedure bij de rechtbank.