De hoogte van de kinder- en partneralimentatie wordt jaarlijks met ingang van 1 januari geïndexeerd op grond van het Burgerlijk Wetboek. De Minister van Justitie bepaalt jaarlijks wat het wettelijke indexering percentage voor het komende jaar wordt. Het percentage waarmee de bedragen voor levensonderhoud per 1 januari 2018 worden verhoogd is vastgesteld op 1.5%.

Dit betekent dat de in 2018 verschuldigde bedragen aan kinder- en partneralimentatie, tenzij hierover afwijkende afspraken zijn gemaakt, per 1 januari 2018 1.5% hoger worden.

De indexering wordt door het Ministerie van Justitie vastgesteld aan de hand van de algemene ontwikkeling van het loonpeil. Het is mogelijk om de indexering bij rechterlijke uitspraak of bij overeenkomst definitief of voor bepaalde tijd uit te sluiten. Ook is het mogelijk om afwijkende afspraken te maken over de wijze waarop de alimentatie jaarlijks zal worden verhoogd. Een reden hiervoor kan bijvoorbeeld gelegen zijn in het feit dat het salaris van de alimentatieplichtige niet meestijgt met de ontwikkeling van het loonpeil.

De indexering gaat niet automatisch. Je krijgt er ook geen bericht van. Het is dus als alimentatiebetaler belangrijk om dit zelf goed in de gaten te houden. Doe je dit niet, dan kan de ex uiteindelijk de indexering tot vijf jaar terug gaan vorderen en dat kan om behoorlijke bedragen gaan.

Met vragen over de door u te betalen of te ontvangen kinder- of partneralimentatie kunt u vanzelfsprekend bij ons terecht.