Meer dan eens komt het de laatste jaren voor dat de alimentatieverplichting na verloop van tijd wordt verminderd op verzoek van de alimentatieplichtige dan wel zelfs op nihil wordt gezet, zonder dat sprake is van gewijzigde omstandigheden.

Voldoende inspanningen

In de uitspraak van het gerechtshof Den Haag d.d. 29 juni 2016 (ECLI:NL:GHDHA:2016:2308), nam het gerechtshof aan dat in principe de alimentatieplichtige na verloop van tijd aan de rechter kan vragen of degene die de alimentatie ontvangt wel voldoende inspanningen verricht om zelf in zijn of haar onderhoud te voorzien.

Zeker als een bepaalde periode is verstreken nadat de alimentatie is vastgesteld, kan de alimentatieplichtige deze vraag voorleggen aan de rechter en kan deze vragen de alimentatie op nihil te stellen als verwacht mag worden van de ex-partner dat zij of hij in zijn eigen onderhoud kan voorzien. Het verstrijken van de jaren dat partijen uit elkaar zijn en het bijvoorbeeld niet inzichtelijk willen maken welke stappen zijn gezet om een eigen inkomen te verwerven, kunnen redenen zijn voor rechters om tot nihilstelling over te gaan.

Grondslag voor partneralimentatie

Als daarentegen aangenomen kan worden dat degene die alimentatie ontvangt vanwege het vroegere huwelijk niet of minder in staat is geweest om een reëel inkomen te verwerven, dan zal deze stap niet snel worden gezet. De reden dat partneralimentatie moet worden betaald, blijft dan ook een factor van belang en speelt nadrukkelijk mee in de afweging van rechters. Niettemin biedt deze uitspraak meer mogelijkheden om een eenmaal vastgestelde alimentatie na verloop van tijd te herzien, ook al is geen sprake van gewijzigde omstandigheden.