Per 1 januari 2015 zijn er een aantal wettelijke veranderingen doorgevoerd in de belastingvoorzieningen. Niet alleen is de alleenstaande ouderkorting komen te vervallen, ook is betaalde kinderalimentatie niet langer meer fiscaal aftrekbaar.

Alimentatie aanpassen

Uit de rechtspraak komt naar voren dat deze veranderingen een reden kunnen zijn om alimentatiebedragen, die in het verleden zijn vastgesteld, te herzien. Naast deze redenen kunnen ook andere wijzigen er toe leiden dat het bedrag aan te betalen alimentatie niet langer meer actueel is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als sprake is van ontslag, faillissement of werkloosheid, maar ook als een van de ex-partners is gaat samenwonen.

Gewijzigde omstandigheden

Als sprake is van gewijzigde omstandigheden, dan kan een verzoek tot het wijzigingen van de alimentatie worden ingediend bij de rechtbank. Als een wijziging wordt verzocht door een partij, dienen beide partijen een eigen advocaat in te schakelen en zal er een zitting komen op de rechtbank. Aan de hand van een berekening stelt de rechtbank het nieuw te betalen bedrag aan alimentatie vasten geldt dat nieuwe bedrag. Op deze manier wordt voorkomen dat jarenlang ofwel te veel, ofwel te weinig alimentatie wordt betaald of wordt ontvangen.