Wat is kinderalimentatie?
Ouders zijn verplicht om voor hun kinderen te zorgen. Als ouders uit elkaar gaan dan zullen zij afspraken moeten maken over de verdeling van de kosten van de kinderen. De bijdrage die ouders moeten betalen heet kinderalimentatie.

Ouders kunnen samen afspraken maken over de hoogte van de kinderalimentatie, maar niet alle afspraken zijn toegestaan. Zo mag er bijvoorbeeld niet worden afgesproken dat er géén kinderalimentatie hoeft te worden betaald. Dit mag niet, omdat dit niet in het belang van de kinderen is. Bent u het niet met elkaar eens? Dan kunt u de rechtbank verzoeken om een bijdrage in de kosten van de kinderen vast te stellen.

 

Berekenen van kinderalimentatie
Kinderalimentatie wordt berekend aan de hand van de zogenoemde tremanormen en de NIBUD-tabellen. De tremanormen zijn normen / richtlijnen die zijn ontwikkeld door rechters en andere deskundigen, op basis waarvan rechters de alimentatie berekenen en vaststellen. Het doel van de tremanormen is het leveren van een bijdrage aan de voorspelbaarheid van een uitspraak over alimentatie. De NIBUD-tabellen zijn ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting, het NIBUD. Het NIBUD heeft onder andere berekend wat de kosten van de kinderen zijn in een gezin uitgaande van een bepaald gezinsinkomen.

Bij de berekening van de kinderalimentatie dient als eerste de kosten van de kinderen te worden bepaald, ook wel de financiële behoefte genoemd. Hier worden de NIBUD-tabellen voor gebruikt. Als het gezinsinkomen hoog is (geweest), dan zullen de kosten van de kinderen ook hoger zijn (geweest). Aan de hand van de NIBUD-tabellen kan met het gezinsinkomen en de leeftijd van de kinderen de financiele behoefte worden vastgesteld. De gedachte hier achter is dat het kind vanwege de scheiding niet slechter af mag zijn.

Daarna dient van beide ouders de draagkracht te worden berekend.  De ouders dienen naar rato van hun draagkracht bij te dragen in de kosten van de kinderen. Verder wordt er bij de kinderalimentatie ook rekening gehouden met een zogenoemde zorgkorting. De ouder waar het kind niet zijn/haar hoofdverblijf heeft, heeft over het algemeen een omgangsregeling met de kinderen. Deze ouder verleent met de omgangsregeling zorg in natura en heeft hierdoor recht op zorgkorting. De hoogte van de zorgkorting is afhankelijk van de omgangsregeling. Het resterende bedrag is de te betalen kinderalimentatie.

De berekening van kinderalimentatie kan bijzonder complex worden als er sprake is van een samengesteld gezin. Bij een samengesteld gezin hebben de kinderen soms een andere behoefte. Ook kan het dan zijn dat de nieuwe partner – de stiefouder – ook moet bijdrage in de kosten van de kinderen. Dan zijn er dus drie (of meer) ouders die een bijdrage moeten betalen.

 

Jongmeerderjarigen
Als een kind de leeftijd van 18 jaar bereikt, dan loopt in beginsel de eerder vastgestelde kinderalimentatie voor de minderjarige automatisch door tot de leeftijd van 21 jaar. De kosten van de jongmeerderjarige kunnen echter veranderen. De jongmeerderjarige kan bijvoorbeeld een vervolgstudie gaan doen of ervoor kiezen om op kamers te gaan. De behoefte kan daardoor veranderen.

De NIBUD-tabellen zijn niet ingericht voor kinderen van 18 jaar en ouder. De behoefte van jongmeerderjarigen kan op meerdere manieren worden berekend. Zo kan er gekeken worden naar de normen van de Wet op de Studiefinanciering, welke zijn toegespitst op het opleidingsniveau en de wijze van huisvesting. Er kan ook gekeken worden naar de werkelijke kosten. De eigen inkomsten die er zijn, kunnen van invloed zijn op de behoefte van de jongmeerderjarige en dus op de bijdrage van de ouders. 

De wettelijke onderhoudsplicht eindigt bij 21 jaar. Sommige ouders zoeken (vrijwillig) aansluiting bij de duur van de vervolgstudie, waardoor de verplichting om alimentatie te betalen langer doorloopt. Deze afspraak kan bijvoorbeeld worden vastgelegd in een ouderschapsplan.

 

Wijziging van kinderalimentatie
Er zijn meerdere situaties denkbaar, waarbij de kinderalimentatie dient te worden herzien. Voor de rechter dient er sprake te zijn van een relevante wijziging van omstandigheden. Dit kan een wijziging zijn in de financiële situatie van u of uw ex-partner, bijvoorbeeld een wijzing van het inkomen. Het kan hierbij echter ook gaan om een wijziging in uw persoonlijke situatie. Hierbij kunt u denken aan de geboorte van een kind of een nieuwe partner waarmee u gaat trouwen. Daarnaast kan de rechter de vastgestelde kinderalimentatie wijzigen als er eerder is uitgegaan van verkeerde of onvolledige gegevens.

Bij een procedure zal de rechter altijd kijken naar de meest actuele feiten en omstandigheden. Om die reden is het verstandig bij een wijziging in uw situatie zo spoedig mogelijk na te gaan of de door u te betalen of te ontvangen kinderalimentatie nog wel aan de wettelijke maatstaven voldoet.

 

Verplichte bijstand van een advocaat
Bij een procedure tot vaststelling of wijziging van de kinderalimentatie bij de rechtbank is het verplicht om u door een advocaat te laten bijstaan. Onze advocaten staan dan ook voor u klaar om u te adviseren over uw situatie en over de haalbaarheid van een procedure bij de rechtbank.